Zomerse namen Top 10


Nu de dagen langer worden en het buiten ook weer lekker warm is, weten we het zeker: de zomer komt eraan! Zand, strand, zwemmen, barbecueën, het is niet gek dat de zomer het favoriete seizoen is van veel mensen. Als jij een zonaanbidder bent, houden deze zomerse namen je het hele jaar warm.

1. Summer

Natuurlijk hoort deze naam, die letterlijk zomer betekent, op nummer 1! Jaarlijks worden sinds 1995, 10 tot 20 baby’s Summer genoemd, in 2016 was dit goed voor plek #1190 in de namenlijst. In Amerika is deze naam wat populairder en staat op positie #202. Deze zomerse naam is ook bekend van het witte doek; Zoeey Deschanel speelde Summer in de film (500) Days of Summer. En wat dacht je van Summer uit Baywatch, The O.C. en The Mentalist?

Baywatch heeft ons veel goeds gebracht: Mitch, Hobie, CJ en ja, ook Summer.Baywatch heeft ons veel goeds gebracht: Mitch, Hobie, CJ en ja, ook Summer.

2. Sky

Waar denk je nog meer aan bij de zomer? De prachtige blauwe lucht! Sky betekent letterlijk hemel en is goed voor zo’n 20 vernoemingen per jaar in Nederland. Een leuk alternatief als je een naam wilt kiezen die niet heel vaak gegeven wordt.

Tip! Zoek je nog inspiratie voor een origineel zwangerschapskado?

3. Daisy

Er is bijna geen lieflijker naam dan Daisy, wat madeliefje betekent. Daisy is een bloemennaam waardoor je de zomer al bijna kunt ruiken. Oorspronkelijk is Daisy een bijnaam voor Margriet en is afgeleid van “Day’s eye”, want een madeliefje opent zijn blaadjes als het buiten licht wordt. In 1988 werden er in Nederland maar liefst 313 Daisy’s geboren, wat sindsdien is teruggelopen naar zo’n 40 per jaar. Meg Ryan‘s dochter heet Daisy True en chef-kok Jamie Oliver heeft een dochter met de naam Daisy Boo.

Ik denk wel aan de zomer als ik dees-zie.Ik denk wel aan de zomer als ik dees-zie.

4. Julio

Een typisch Spaanse naam die elk jaar maar een paar keer gegeven wordt. De betekenis van deze naam is ‘waardevol juweel’ of ‘jeugdig’. Ons doet het vooral denken aan de Spaanse zanger Julio Iglesias, wiens zoetgevooisde stem zorgt voor de sfeer van vakantie.

5. Marina

Marina betekent jachthaven en dat is ook precies wat we voor ons zien bij die naam. Als je het vanuit het Latijn vertaalt, heb je letterlijk ‘uit de zee’. De naam is al lang populair, 100 jaar geleden werden er in Nederland al tussen de 20 en 30 Marina’s per jaar geboren, maar bereikte in 1960 een hoogtepunt met 250 vernoemingen. Inmiddels zitten we weer op 20 á 30 per jaar, maar in Spanje is het wel een Top 30 naam. Matt LeBlanc vond de naam mooi genoeg om zijn dochter Marina Pearl te noemen.

Bij de naam Marina waan je jezelf al snel in Mediterraanse sferen.Bij de naam Marina waan je jezelf al snel in Mediterraanse sferen.

6. June

De naam June zit in de lift en dat is niet gek met zo’n mooie naam! Het is een vernoeming naar de Romeinse Godin Juno, de heerseres van de hemelen. En natuurlijk in het dagelijks leven de vrouw van Jupiter en moeder van Vulcanus en Mars. Sinds 1990 wordt deze naam wat populairder in NL en kent een piekje in 2003 met 26 vernoemingen, het jaar dat de Amerikaanse zangeres June Carter Cash (vrouw van legende Johnny Cash) overlijdt. In 2016 schiet de naam June ineens omhoog met 90 vernoemingen, waar het er in 2015 nog 57 waren. June hoort met recht thius in de lijst met zomerse namen, omdat in juni de zomer aanbreekt!

7. Sunny

Hoe zonnig kan een naam worden? Sunny betekent ‘zonnig’ of ‘in de zomer geboren’. Elk jaar krijgen in Nederland een handjevol baby’s deze naam, hittegolf of niet.

8. Lily

Bij de naam Lily denken wij aan een prachtige groene vijver met waterlelies. Ook beroemdheden vinden deze naam mooi; Chris O’Donnell, Phil Collins, Kate Beckinsale en Johnny Depp hebben hun dochters Lily genoemd (Johnny Depp maakte er zelfs een boeket van met Lily-Rose). Ook in Nederland wint de naam elk jaar nog steeds aan populariteit; in 1990 werden er 6 baby’s Lily genoemd, in 2016 waren dat er 156.

Blijkbaar kan iedereen Lily heten.Blijkbaar kan iedereen Lily heten.

9. Beach

Een hele zeldzame naam in Nederland, maar heeft toch een hele mooie klank. Als je van de zon houdt, is dit toch wel een van de meest zomerse namen bij uitstek. En houd je meer van het bos? Dan spel je het als Beech (beuk).

Benieuwd welke namen in 2017 het populairst waren?

10. Thalassa

Thalassa is een mooie en zeldzame Griekse naam en personifieert de Middellandse Zee. De Godin Thalassa wordt gezien als de moeder van Aphrodite. In 1991 werd de in 1989 nieuw ontdekte maan van Neptunus ook Thalassa genoemd. In Nederland zijn volgens de laatste cijfers maar 12 vrouwen met deze naam en daarmee is Thalassa een erg originele en toch toegankelijke en mooie naam die het lijstje zomerse namen compleet maakt!

De Middellandse Zee bij de Côte d'Azur (Frankrijk).De Middellandse Zee bij de Côte d’Azur (Frankrijk).

Tip! Zoek je nog inspiratie voor een origineel verjaardagskado?