Verjaardagstradities over de wereld


In Nederland vieren we graag een verjaardag met slingers, ballonnen en een verjaardagstaart met kaarsjes. En op school of op werk trakteren we graag. Veel landen hebben zo hun eigen verjaardagstradities, variërend van boter op je neus tot billenkoek!

Argentinië

Hier houden ze er van om op je verjaardag aan je oorlel te trekken. Als meisjes 15 worden, is er een groots feest waar ze een wals dansen met hun vader en daarna met jongens.

Australië

In Australië (en Nieuw-Zeeland) houden ze van Fairy bread op je verjaardag. Dat is een sneetje brood met lekker veel boter en discodip.
 


Brazilië

In Brazilië word je ook aan je oorlel getrokken als je jarig bent, één keer voor elk jaar. Hier geeft de jarige het eerste stuk taart aan een speciaal iemand, vaak zijn vader of moeder.

Canada

In het oosten van Canada is het een traditie dat je neus wordt ingevet. De jarige wordt dan plots onder handen genomen en krijgt een flinke laag boter op de neus gesmeerd. Volgens de traditie brengt het geluk, want je bent te glibberig om door het ongeluk gepakt te worden. Deze verjaardagstraditie stamt af van Schotse gebruiken.

China

In China weten ze hoe je heel oud kunt worden. Hoe ze dat doen? Door op je verjaardag een bord met hele lange noedels te eten. Lange noedels staan symbool voor een lang leven. Je moet ze dan wel zo ver mogelijk naar binnen slurpen voordat je ze kauwt.

 Benieuwd naar de geschiedenis van het vieren van je verjaardag? Dat lees je hier!

Denemarken

In Denemarken gaat de vlag uit als je jarig bent. Ook worden ‘s nachts de cadeaus om het bed van de jarige gelegd, zodat je als je wakker wordt gelijk kunt beginnen met uitpakken.

<h3″>Duitsland

Als je in Duitsland als vrijgezelle man je dertigste verjaardag viert, hebben ze wat bijzonders voor je in petto. Je mag dan de trappen van het gemeentehuis schoonvegen, terwijl je vrienden er rommel op gooien. Dit gaat door totdat je een voorbijgangster een kusje mag geven (die gelijk ziet hoe goed je kunt schoonmaken).

Leuk wanneer schoonmaken je hobby is, maar zo vind je geen vrouw.Leuk als schoonmaken je hobby is, maar zo vind je geen vrouw.

Ecuador

In Ecuador mag je je verjaardag vieren op de geboortedag van de heilige naar wie ze vernoemd zijn. Op je échte verjaardag krijg je alleen een kaartje.

Engeland

In Engeland stopten ze in vroeger tijden muntjes en vingerhoedjes in het deeg. Als je dan zo’n muntje in je mond vond, zou dat voorspellen dat je rijk werd, terwijl een vingerhoedje er op zou wijzen dat je nooit zou trouwen. Vandaag de dag wordt dit met nep-muntjes en snoepjes gedaan.

Ierland

Weet je waarom de kinderen in Ierland een plat hoofd hebben? Omdat ze op hun verjaardag ondersteboven worden gehouden en met hun hoofd zachtjes op de grond worden gebonkt. Eén keer voor elk jaar dat je wordt en ten slotte nog eentje voor extra geluk. Eén van de wat pijnlijkere verjaardagstradities.

Hoe ouder je wordt in Ierland, hoe platter je hoofd is.Hoe ouder je wordt in Ierland, hoe platter je hoofd is.

India

In India mag je als jarige op school een speciale gekleurde verjaardagsjurk aan. Ook deel je met je beste vriend(in) chocolaatjes uit aan iedereen.

Italië

Ook in Italië houden ze er van om aan je oren te trekken als je jarig bent.

Van harte gefeliciteerd hoor!Van harte gefeliciteerd hoor!

Israël

Ben je jarig in Israël? Houd dan je stoel maar goed vast; op je verjaardag word je met stoel en al opgetild, één keer voor elk jaar van je leeftijd (en één extra voor extra geluk).

Jamaica

Wat ze in Jamaica leuk vinden om te doen, is de jarige Job of Jet er goed in te peperen met bloem. Het maakt hierbij niet uit hoe oud je bent, als je jarig bent, moet je er aan geloven.

Dus jij houdt van een bloemetje?Dus jij houdt van een bloemetje?

Japan

Als je in Japan 3, 5 of 7 wordt, mag je deelnemen aan het Shichi-go-san Festival (Zeven-vijf-drie festival), wat elk jaar op 15 november gehouden wordt. Je gaat daar met je ouders langs een altaar en wordt gezegend voor een goede gezondheid. Daarna vindt een groot feest plaats.

Mexico

Een hier wat bekendere traditie is wat de Mexicanen doen; de piñata. Een creatie van papier-maché wordt gevuld met snoep en hoog opgehangen. De jarige wordt geblinddoekt en mag met een stok de piñata proberen stuk te slaan en genieten van de snoepjes douche.

Het treurige lot van elke piñata.Het treurige lot van elke piñata.

Nepal

In Nepal krijg je op je verjaardag een stempel op je voorhoofd, gemaakt van een mix rijstyoghurt en kleurstof. Het uitvoeren van deze verjaardagstradities brengt geluk.

Panama

In Panama kennen ze ook piñatas. Verder zingen ze hier verjaardagsliedjes in het Engels en het Spaans en kun je rekenen op een grote taart met ijs. De hele familie wordt uitgenodigd met aanhang waarbij een feest met meer dan honderd kinderen geen uitzondering is!

 Pssstt! Inspiratie nodig voor een origineel verjaardagscadeau?!

Puerto Rico

In Puerto Rico word je op verjaardag op je arm getikt, het aantal keer van je leeftijd. Daarna volgt een chique diner.

Rusland

Ben je een jarige Rus? Grote kans dat je ouders een waslijn voor je ophangen, waaraan alle cadeaus worden gehangen. De kinderen mogen één voor één de cadeautjes er af halen om aan de jarige te geven. Russen schrijven ook een uitgebreide verjaardagskaart; alleen “Gefeliciteerd met je verjaardag” schrijven wordt gezien als onattent en daarmee kun je zelfs iemand beledigen.

Gefeliciteerd, je kleren zijn dit jaar weer gewassen!Gefeliciteerd, je kleren zijn dit jaar weer gewassen!

Verenigde Staten

Eén van de opmerkelijkste verjaardagstradities vinden we in de Verenigde Staten. Daar kun je billenkoek verwachten op je verjaardag! Deze opmerkelijke traditie vindt al honderden jaren plaats, eerst bij wijze van bijgeloof, maar nu wordt de grap er in gehouden. Een klap op je kont voor elk jaar dat je oud werd. Plus één klap om te groeien, één om te leven, één om te eten, één om blij te zijn en tenslotte één om te trouwen.

Vietnam

De Vietnamezen kennen de verjaardag niet zoals wij deze kennen. Iedereen hun verjaardag op de eerste dag van het nieuwe jaar en ook iedereen wordt een jaar ouder op deze dag.

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika krijg je van je ouders op je 21e verjaardag een symbolische sleutel. Deze sleutel kan van alles gemaakt zijn; papier, ijzer of zelfs goud en staat symbool voor het openen van de deur naar de toekomst. Dit is misschien wel één van de mooiste verjaardagstradities!