Top 10 redenen om een naam te kiezen


Waar de ene ouder zijn kind graag naar een familielid vernoemt, laat een andere ouder zich graag inspireren door een jeugdliefde of een populaire acteur. In 1995 is door NIPO onderzocht onder ruim 3000 ouders wat voor hen de reden is geweest om voor een bepaalde voornaam te kiezen. Hierbij de Top 10 redenen om een naam te kiezen, zoals gemotiveerd door de ouders.

1. Vernoemd naar familie

Ongeveer een derde van de ouders geeft aan hun kind vernoemd te hebben naar een familielid. Toch hebben ook zo’n 12-14% van de kinderen van ouders die niet aangaven vernoemd te hebben ook een traditionele naam in zijn of haar officiële naam. Denk aan Sophie Johanna of Daan Johannes. Je mag aannemen dat ook deze kinderen vernoemd zijn en zo komt het percentage uit rond de 45%.

Nog steeds worden veel kinderen vernoemd naar een familielid.Nog steeds worden veel kinderen vernoemd naar een familielid.

2. Mooie klank

De categorieën mooie klank/mooie naam/leuke naam liggen dicht bij elkaar. Toch is er enige nuance te maken. Namen die door de ondervraagde ouders geassocieerd worden met een mooie klank, zijn bij meisjes namen als Denise, Lisa, Kimberley en Sanne, Bij de jongens gaat dit om namen als Tom, Roy, Daan, Jelle en Niels.

3, Mooie naam

Wat door de ouders gezien wordt als een mooie naam, zijn namen als Sharon, Esther, Kirsten, Daniel en Sebastiaan.

4. Leuke naam

In het rijtje met ‘leuke namen’ horen volgens de ondervraagden de namen Michelle, Bart, en Rick. Overigens worden de namen Kevin en Tim leuk én mooi gevonden, maar worden ze niet genoemd als namen met een mooie klank.

5. Bijzondere naam

De naamgevers die kozen voor Melanie of Nick vonden dit bijzondere namen, hoewel deze namen in 1995 toch ook erg populair waren, Nick zelfs op plek drie. In deze categorie komen wel vaker unieke namen voor, dus ouders hebben wel een idee van de populariteit van de gekozen naam.

 Tip! Zoek jij zo’n bijzondere naam dat deze niet op onze site staat? Vraag hem aan en wij voegen hem voor je toe!

6. Buitenlandse naam

Veel in Nederland gegeven namen hebben een Engelse oorsprong. Denk aan Danny, Jennifer, Patrick, Joyce, Kevin en Wendy. Bij meisjes zijn ook Europese namen populair. Franse namen als Chantal, Marielle, Monique en Danielle of Italiaanse namen als Anita, Bianca en Sandra zijn allemaal geregeld gegeven in Nederland. Bij de jongens zijn deze categorie namen minder geliefd. Namen als Maurice, Pascal, René en Ricardo komen maar weinig voor. De namen Marcel, Michel en Marco waren wel wat meer in trek, maar piekten allemaal in de jaren ’70 van de vorige eeuw.

7. Vernoemd naar idool

Ongeveer 4 á 5 procent van de ondervraagde ouders vernoemt zijn kind naar hun idool. De invloed van beroemdheden op de populariteit van een naam is beperkt te noemen, maar er zijn een paar hele sterke uitzonderingen. Dit zijn Kaylee (of Kayleigh, Keyley en andere schrijfwijzen) en Dylan. De helft van de naamgevers geeft bij deze namen aan dat ze vernoemd zijn naar een idool. Dit geldt ook voor Demi, Michelle, Mitchell en Brian, hetzij in mindere mate.

Een fenomeen van alle tijden: idolen zijn een inspiratie voor aanstaande ouders.Een fenomeen van alle tijden: idolen zijn een inspiratie voor aanstaande ouders.

8. Uit een voornamenboekje

Een voornamenboekje is in 4% van de gevallen verantwoordelijk voor de uiteindelijke naamkeuze van ouders.

9. Past bij de naam van het andere kind

Tja, je wilt toch ook geen stoelen die niet bij je tafel passen? Of een broek die niet bij je schoenen past? Dit is het nummer 9 antwoord van de ondervraagde ouders.

Tip! Lees onze lijst met originele zwangerschapscadeaus of persoonlijke verjaardagscadeaus!

10. Nederlandse naam

In deze categorie vinden we min of meer traditionele namen die in vroeger tijden niet tot de veel voorkomende namen behoorden. Denk aan jongensnamen als Jeroen, Bart, Maarten, Paul, Sander, Mark, Wouter, Bas, Robert of Stefan. Of bij de meisjes Janneke, Maaike, Sanne en Maartje.

Nummer 10 in de lijst van Top 10 redenen om een naam te kiezen: omdat het een Nederlandse naam is.

Bron: Meertens Instituut