Olympische namen: een bron van inspiratie


Olympische namen zijn een leuke bijvangst van de Olympische Winterspelen 2018. De Olympische Spelen zijn altijd een goede bron van inspiratie voor aanstaande ouders. Immers; als je een medaille wint ben je een held, en wie wil er nou geen heldennaam voor zijn kleintje? We hebben wat Olympische namen verzameld waarvan wij denken dat deze dit jaar zeker vaker gekozen gaan worden!

Kjeld

Kjeld Nuis, de grote winnaar van de 1000 én de 1500 meter schaatsen. Hij won niets minder dan het allerhoogste; tweemaal een gouden medaille. Hij werd geboren in 1989, en dit is ook precies het jaar dat de naam Kjeld populair werd in Nederland. Vóór dat jaar werd deze naam slechts een paar keer per jaar gegeven, maar zit sindsdien in de lift; de naam Kjeld is inmiddels goed voor enkele tientallen vernoemingen per jaar. Deze Olympische naam zal met dit schaatssucces zeker weer gekozen worden dit jaar.

Olympische namen: Gouden medailles houden van sporters.Gouden medailles houden van sporters.

Jorien

Nog zo’n mooie schaatsnaam. Ook Jorien ter Mors reed de rit van haar leven en won een gouden medaille; zij was de sterkste vrouw op de 1000 meter schaatsen. De naam Jorien werd in de jaren ’70 van de vorige eeuw populair, vóór 1970 werd deze naam amper gekozen. De piek lag medio jaren ’80, toen jaarlijks zo’n 70 baby’s Jorien werden genoemd. De laatste jaren wordt deze naam maar een paar keer per jaar gegeven, wellicht zien we een klein piekje in 2018 dankzij haar overwinning in Pyeongchang.

Jorrit

Geen goud, maar wel een zilveren medaille voor Jorrit Bergsma. Hij werd tweede op de 10 kilometer schaatsen. Jorrit is een van de wat meer gangbare Olympische namen in dit rijtje, deze naam is elk jaar weer goed voor tientallen vernoemingen. De naam is in opkomst sinds 1970 en kende een piek in 1990, met meer dan 100 vernoemingen dat jaar. Sinds dat jaar neemt het aantal baby’s met deze naam iets af, maar is misschien in 2018 weer een stijger.

Curlen is leuk, maar het levert Nederlandse sporters weinig medailles op.Curlen is leuk, maar het levert Nederlandse sporters weinig medailles op.

Sven

Sven Kramer kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. De 10 kilometer ging aan zijn neus voorbij, maar hij won wel goud op de 5000 meter; een fantastische prestatie. Net als de andere Olympische namen in dit rijtje, werd de naam Sven vanaf de jaren ’70 populair in Nederland. De absolute piek lag in 2006/2007, dit was ook het jaar waarin we écht kennis maakten met deze held, dit seizoen won hij alle kampioenschappen waar hij aan meedeed en werd in 2007 uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. We verwachten dit jaar geen piek in deze naam, maar wel dat deze minimaal 300 keer gekozen gaat worden!

Esmee

Esmee Visser leverde een prachtige prestatie en was de snelste vrouw op de 5000 meter. De naam Esmee is ook een typische jaren ’90 naam. Pas in de tweede helft van de jaren ’80 wordt de naam een paar keer per jaar gegeven, tussen 1990 en 2000 stijgt de naam snel in populariteit naar bijna 400 vernoemingen per jaar. Dat Acda & De Munnik in 1997 een lied schreven over een Esmee, heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de snelle groei van het aantal nieuwe Esmee’s.

Yara

We besluiten de lijst met Yara van Kerkhof; zij won een zilveren plak op de 500 meter shorttrack. Ook haar naam is winning: sinds het begin van de jaren ’90 wordt deze naam steeds vaker gegeven en de rek lijkt er nog steeds niet uit. In 2016 werden er maar liefst 429 nieuwe Yara’s geboren; ook dat is een record. En terecht, wij vinden Yara ook een prachtige naam.

Kleine meisjes, grote dromen.Kleine meisjes, grote dromen.