Muziek is goed voor kinderen


Kinderen houden van muziek. Maar wist je dat muzikale ontwikkeling ook goed is voor kinderen? Het heeft een positief effect op de hersenontwikkeling en de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Het begint al vroeg

Al in de buik leren baby’s stemmen en muziek (her)kennen. Dit is handig, want zo kan de baby aan alvast de stem van de moeder wennen. Maar dit geldt dus ook voor muziek. Wanneer je tijdens de zwangerschap regelmatig hetzelfde liedje luistert, kan je kindje dit na de geboorte herkennen. Baby’s worden hier zelfs rustiger van, heeft onderzoek uitgewezen.

Baby's kunnen muziek herkennen, maar nog niet meezingen.Baby’s kunnen muziek herkennen, maar nog niet meezingen.

Peuters

Ook op peuters heeft muziek een gunstige werking. Een liedje voor het ontbijt of de lunch (smaak’lijk eten, smaak’lijk eten), speelgoed opruimen of een slaapliedje geven structuur aan de dag van een peuter. Met een vast slaapritueel maak je de overgang naar het slapen herkenbaar en prettig. Je kindje herkent het ritueel en dat geeft een veilig gevoel.

Muziek maakt slim

Goed naar muziek luisteren heeft veel voordelen. Je kindje leert nieuwe klanken, wat ze helpt met het leren praten. Het effect van muziek maken is nog groter. Door een instrument te (leren) bespelen, stimuleer je je hersenen om meer neurale verbindingen aan te maken tussen de twee hersenhelften. Ook wordt door het bespelen van een instrument de motoriek beter ontwikkeld.

Het leren bespelen van een instrument maakt je daadwerkelijk slimmer.Het leren bespelen van een instrument maakt je daadwerkelijk slimmer.

Samen muziek maken

Door kinderen met elkaar muziek te laten maken, of door met hen te zingen, stimuleer je hun sociale ontwikkeling. Van samen muziek maken leer je rekening met elkaar houden en samenwerken. Als ouder versterk je ook je band met je kind. Dit draagt allemaal bij aan meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

Hoe muziek je hersenen helpt ontwikkelen lees je hier!

Ontwikkelingsgebieden

De positieve invloed van muziek is bijzonder te noemen. Waar muziek allemaal goed voor is:

 • Ontwikkeling van spraak en taal
  Je leert nieuwe klanken kennen, je krijgt een grotere woordenschat, leert dus beter praten en jezelf uitdrukken. Je stimuleert de taalontwikkeling: ritme, rijm, melodie en intonatie vormen de basis van taal.
 • Ontwikkeling op emotioneel niveau
  Je werkt aan je zelfbeeld, wat zorgt voor meer zelfvertrouwen. Ook leer je gevoelens van jezelf en anderen (her)kennen en je ontwikkelt je eigen creativiteit.
 • Fysieke ontwikkeling
  Je ontwikkelt je motorisch als je op een instrument speelt of danst, zingen draagt bij aan de ontwikkeling van de mondmotoriek.
 • Cognitieve ontwikkeling
  Waarnemen en interpreteren, concentreren, geheugen, lezen, rekenen.

Tip: Zoek je een origineel verjaardagscadeau? Hier lees je onze tips!

Bronnen:
Opvoedadvies.nl – Drs. Tamar de Vos – van der Hoeven
MuziekMaaktSlim.nl