Er zijn twee groepen ouders. De eerste groep zijn ouders met een glimlach en een goed humeur, dit zijn blije ouders. Ouders die tot de tweede groep behoren zijn ouders met wallen tot over de wangen. Dit zijn ouders met een huilbaby en deze groep mensen kunnen we niet-blije ouders noemen. Maar wat kun je doen aan een huilbaby?
Huilbaby
Je kunt er radeloos van worden; een huilbaby. Alsof er niet al genoeg op je afkomt als je net een kindje hebt gekregen. De rust die je nodig hebt om aan je nieuwe leventje te wennen en goed voor je kleine spruitje te kunnen zorgen krijg je niet. Hoe krijg je nou je kindje stil en rustig?
Een huilbaby kan je aardig radeloos maken.
Zingen helpt
Met stip op 1: zingen. Zo’n beetje de enige zekerheid die de newborn heeft, is de stem van mama. En je hoeft The Voice niet te hebben gewonnen om je kleintje stil te krijgen. Zachtjes wiegen of neuriën helpt vaak al een heel stuk. Een baby herkent stemmen en muziek die hij heeft gehoord toen hij nog in de buik zat. Samen zingen kan ook deel uitmaken van het slaapritueel (zie onder). Lees hier meer over het slaapliedje die je op deze site kunt downloaden.
Investeer in een rustige babytijd door al tijdens de zwangerschap voor je kindje te zingen. Meer lezen?
Een slaapritueel
Kindjes hebben behoefte aan voorspelbaarheid en een slaapritueel helpt daarbij. Eerst in bad, daarna nog even voeden en tot slot nog een liedje zingen of verhaaltje voorlezen. Een routine als deze blijft de komende jaren ook nog prima werken. Maar dan is het tandjes poetsen, pyjama aan en zingen of een verhaaltje. Regelmaat en voorspelbaarheid zorgen voor rust, en dat is een goede basis voor een goede nacht.
Knuffelen
Na negen maanden in de warme en veilige buik, missen baby’s het gevoel geborgenheid wel eens. Waar sommige baby’s goed van gaan slapen, is het in slaap knuffelen. Leg je baby naast je of op je borst en wrijf hem/haar zachtjes in slaap. Het wordt afgeraden om samen te gaan slapen. Lees ook altijd eerst de veiligheidsvoorschriften voor veilig slapen goed door. En laat je ook altijd vooraf informeren door een deskundige.
Je kindje in slaap knuffelen: een heerlijk gevoel.
Geschikte slaapkamer
Zorg dat de slaapomgeving van jouw kindje rustig en donker is. Een goede donkere kamer slaapt het prettigst, gebruik hooguit een klein en zacht lampje. Vooral wanneer het in de zomer warm en licht is, houdt een verduisteringsgordijn de warmte en het licht buiten. Als het donker wordt, maakt je lichaam melatonine aan, waar je van nature slaperig van wordt. Richt de kamer ook niet te druk in. Een overzichtelijke en opgeruimde kamer helpen bij vinden van de rust om in slaap te vallen.
Lichamelijk
Als je kindje slecht slaapt, kan dat best een lichamelijke oorzaak hebben, zoals darmkrampjes. Bij excessief huilende baby’s, of huilbaby’s, wordt vaak in eerste instantie aan een voedselallergie gedacht. De meest voorkomende voedselallergie bij baby’s is koemelkallergie. Ongeveer 12% van de baby’s tot een jaar heeft last van (verborgen) reflux. Overleg hoe dan ook altijd eerst met het consultatiebureau voordat je de voeding aanpast.
Tot slot
Luister naar je ouderinstinct. Jij kent je eigen kindje het beste. Kijk naar je kindje en probeer de puzzel te leggen als hij of zij ontroostbaar huilt. Even zoeken op Google kan een uitkomst bieden, maar neem het wel met een korreltje zout. Raadpleeg altijd eerst een huisarts, kinderarts en/of het consultatiebureau.
Tip: Zoek je inspiratie voor een origineel zwangerschapscadeau?