Herfstnamen Top 10


Merk je dat de blaadjes weer van de bomen vallen en het buiten weer kouder wordt? Dan is de herfst weer in aantocht. Veel papa’s en mama’s vinden het leuk om met de naam van hun kindje te hinten naar het seizoen of jaargetijde waarin hij/zij geboren wordt. Ben je dus in de herfst uitgerekend? Dan brengt deze herfstnamen top 10 je een dosis inspiratie!

1. Autumn

Op nummer #1 staat Autumn: hier ontkomen we natuurlijk niet aan in een lijstje herfstnamen! Deze herfstige uniseks naam betekent in het Engels letterlijk herfst en verving in de 16e eeuw het woord Harvest. In Nederland wordt deze naam niet vaak gegeven, maar staat wel al meer dan 10 jaar in de Engelstalige babynaam Top 100. Momenteel staat deze naam op plaats 75 in Amerika.

De herfst: een van de mooiste seizoenen die we hebben!De herfst: een van de mooiste seizoenen die we hebben!

2. Teresa

De herfst-achtige naam Teresa komt oorspronkelijk uit het Spaans en betekent oogst(en). Deze naam wordt in Nederland maar een paar keer per jaar gegeven, maar de kortere variant Tessa is anno 2016 goed voor zo’n 200 vernoemingen per jaar.

3. Bruna/Bruno

Zowel Bruna als Bruno zijn van oorsprong Italiaanse namen betekenen allebei bruin. In Nederland wordt de naam Bruno zo’n 20-30 keer peer jaar gegeven. Hoor je de bladeren al knisperen onder je schoenen als je door het bos loopt bij deze herfst naam?

Wat is een leuke herfstnaam? Een naam die hint naar de prachtige kleuren van de herst!

4. Scarlet(t)

Scarlet (of Scarlett) betekent scharlaken en staat voor die typische rood-oranje kleur. Populair geworden door het gelijknamige personage uit het boek Gone With the Wind uit 1936. Sinds Scarlett Johansson haar intrede deed in Hollywood, is deze herfstnaam bijzonder geliefd in Amerika, en staat daar op plek 18 in de meest gegeven namen. In Nederland was deze naam in 2016 goed voor 16 vernoemingen.

5. Hazel

Steeds populairder wordt de naam Hazel. De herfst is immers een perfecte tijd om hazelbruine hazelnootjes te verzamelen! De naam betekent dan ook hazelaar en komt uit het Engels. Aan het begin van de 21e eeuw werd deze naam 1-2 keer per jaar gegeven, maar is nu al uitgegroeid naar 19 vernoemingen in 2016.

Door het bos lopen, hazelnootjes en kastanjes verzamelen.. en daarna warme chocolademelk drinken!Door het bos lopen, hazelnootjes en kastanjes verzamelen.. en daarna warme chocolademelk drinken!

6. Adam

Adam? Jazeker! Adam komt uit het Hebreeuws en betekent bodem of rood. Dat maakt dat deze naam zeker thuishoort in de categorie subtiele herfstnamen. Bovendien is deze naam ook heel geliefd: van 30 vernoemingen in 1999 naar maar liefst bijna 500 (!) vernoemingen in 2016.

7. Daphne

De naam Daphne (of Dafne) betekent laurier(boom). In de Griekse mythologie werd een nimf genaamd Daphne veranderd in een laurierstruik toen ze voor Apollo op de vlucht was om aan zijn avances te ontsnappen. Wij vinden dat je het eigenlijk niet kunt maken om iemand in een struik te veranderen, maar desalniettemin een hele mooie naam die in Nederland in 1997 piekte met 600 vernoemingen.

8. Amber

Amber betekent letterlijk barnsteen, de fossiele hars van naaldbomen. Vroeger was het met name in Engeland gebruikelijk om edelstenen als voornaam te gebruiken. Deze honinggele en hyacintrode stenen doen erg denken aan de verkleuring van de bomen in de herfst. In 2000 maar liefst 864 keer gegeven in Nederland, maar anno 2016 waren alsnog bijna 200 kersverse ouders gecharmeerd van deze herfstnaam.

Van amber kun je mooie sieraden maken, van Amber niet.Van amber kun je mooie sieraden maken, van Amber niet.

9. Ruby

Ook Ruby is een edelstenennaam. En door de mooie dieprode kleur vinden we hem goed passen in de rij met herfstnamen. Ruby betekent robijn en wordt sinds de jaren 90 zo’n 50 keer per jaar aan een nieuw kindje gegeven.

10. Jack

Jack verwijst natuurlijk naar de Jack-o-lantern die we allemaal kennen van Halloween. Halloween vindt plaats in de herfst en van oorsprong wordt gevierd dat de oogst binnen is. De naam Jack is al sinds 1980 bezig aan een opmars in Nederland: van 9 vernoemingen in 1979 naar 339 vernoemingen in 2016. Een stoere herfstige naam voor jouw herfstbaby!

De Jack-o-Lantern zoals wij hem kennen van Halloween.De Jack-o-Lantern zoals wij hem kennen van Halloween.