Elk jaar is het weer een feest: je verjaardag. Maar wat is de geschiedenis van de verjaardag? Wie zijn er mee begonnen en waarom vieren we eigenlijk verjaardagen? We hebben hier onderzoek naar gedaan en wat blijkt? De herkomst van verjaardagen gaat een heel stuk terug in de tijd!
De Romeinen
De oude Egyptenaren en Grieken al begonnen met het vieren van verjaardagen voor hun goden. Toch waren het de Romeinen die de verjaardagen voor de gewone man invoerden. Letterlijk voor de man, want verjaardagen voor de vrouwen werden pas veel later, in de twaalfde eeuw, ingevoerd. Dit waren dan feestelijke bijeenkomsten voor vrienden en familie. Voor BR-ers (Bekende Romeinen), werden echter door de overheid als feestdagen gezien, zodat het volk kon meegenieten. En werd je 50? Dan kreeg je een taart met honing en kaas. Mmmm!
Eerlijk is eerlijk: een mooie locatie voor een feestje.
Christenen
Heel lang hadden christenen niet zoveel met verjaardagen. Rond de vierde eeuw na Christus bedachten ze zich, en begonnen met het vieren van Jezus’ verjaardag met kerstmis. Met deze viering hoopten ze ook op wat extra aanhang, bijvoorbeeld de Romeinen die Saturnaliën vierden. Toch bleven verjaardagen nog een lange tijd een voorrecht voor de adel.
Duitsers
Het vieren van verjaardagen begon een wereldwijd fenomeen te worden. In China werd het hip om de eerste verjaardag van een kindje te vieren en ook in Duitsland werden aan het eind van de achttiende eeuw Kinderfeste geïntroduceerd. Hier dook ook de verjaardagstaart zoals wij deze nu kennen voor het eerst op. Mèt een kaarsje voor elk jaar van je leeftijd (met één extra kaarsje, zodat je ook het huidige jaar goed zou doorkomen). Hier ontstond ook de traditie om ze allemaal in één keer uit te blazen en een wens te doen.
Blaas jij de kaarsjes in één keer uit?
Taart voor iedereen!
Lange tijd was suiker, en daarmee taart, iets voor alleen de allerrijksten. Dit zien we ook terug bij bruidstaarten, waarmee getrouwde stellen hun rijkdom kon tonen. Door de opkomst van massaproductie tijdens de industriële revolutie en dat ingrediënten als suiker makkelijker voorhanden waren, werden ook de verjaardagstaarten goedkoper.
Benieuwd hoe men wereldwijd verjaardagen viert? Dat lees je hier!
Happy Birthday
Het misschien wel bekendste en tevens oudste verjaardagsliedje dat we kennen is natuurlijk Happy Birthday. Twee kleuterjuffen schreven deze melodie in 1893 met als titel “Good Morning to All”. Een soort vroege versie van “Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent” van De Luizenmoeder. Binnen een paar jaar zou hier de bekende tekst van “Happy Birthday” aan gekoppeld worden.
De geschiedenis van de verjaardag
Je verjaardag vieren (en verjaardagsliedjes zingen) is dus eigenlijk iets van alle tijden, de geschiedenis van de verjaardag gaat dus al eeuwen terug. Iedereen wordt elk jaar een keer jarig en al heel lang vieren mensen dat het liefst met vrienden en familie! En wat is er nu leuker dan op je verjaardag verrast te worden met een verjaardagsliedje met je eigen naam?
Zoek je een origineel verjaardagscadeau? Lees hier onze tips!
Bron: HuffPost