Buitenaards originele namen


Buitenaards originele namen, wat kun je daar nou onder verstaan? Wij denken dan aan namen die te maken hebben met sterren, planeten, manen en sterrenbeelden. Daarom hebben we een lijstje gemaakt van buitenaards originele namen, speciaal voor alle nieuwe kleine astronautjes!

Aurora

Aurora is een benaming voor het poollicht en de naam betekent ‘morgenstond’. Het poollicht op de noordpool (het noorderlicht) wordt aurora borealis genoemd en het zuiderlicht aurora australis. Deze prachtige naam is in Nederland amper populair met 22 vernoemingen in 2016. In Italië echter werden er in 2015 bijna 7.000 Aurora’s geboren! Ook in Amerika wint deze naam nog steeds ieder jaar aan populariteit.

Aurora Borealis: het poollicht in Alaska.Aurora Borealis: het poollicht in Alaska.

Luna

De populaire meisjesnaam Luna betekent ‘Maan’ en kent een sterke groei in de jaren ’90 van de vorige eeuw. In 2003 piekt de naam op 433 vernoemingen en schommelt nu rond de 200 nieuwe baby’s per jaar. Ook beroemdheden kiezen deze naam voor hun kleintje; Penelope Cruz, Ellen Pompeo en Chrissy Teigen zijn allemaal moeders van een Luna. We verwachten ook dat de naam Maan wat vaker gekozen gaat worden, sinds Maan de Steenwinkel in 2016 The Voice of Holland won. In de jaren ’70/’80 werd deze naam maar eens per drie jaar gekozen, dat is inmiddels gestegen naar zo’n 5 per jaar (2016).

Origineel uit te hoek komen op een verjaardag of babyshower? Lees onze tips voor originele kraam– en verjaardagscadeaus!

Nova

Een relatief nieuwe en op het moment erg populaire naam is Nova. De betekenis van de naam is ‘nieuw’ of ‘vriend’. In de astronomie is een nova een ster die plotseling, heel veel helderder wordt, soms wel met een factor 10.000, om vervolgens weer langzaam terug te keren naar de oorspronkelijke helderheid. In 1999 werden in Nederland 16 Nova’s geboren, in 2016 waren dit er maar liefst 400.

Onze Melkweg heeft ongeveer 400 miljard sterren. Slechts 70 sterren veranderen per jaar in een nova.Onze Melkweg heeft ongeveer 400 miljard sterren. Slechts 70 sterren veranderen per jaar in een nova.

Leia

Voor de Star Wars fans: een ode aan Prinses Leia, welke gespeeld werd door Carrie Fisher. In 2016 werden er in Nederland 11 nieuwe Leia’s geboren, in Amerika in datzelfde jaar meer dan 1.000. Lea en Leah zijn in Nederland wat populairder met respectievelijk zo’n 80 en 50 vernoemingen.

Stella

De naam Stella is afkomstig uit het Latijn en betekent zoveel als ‘ster’ of ‘liefde’. Deze naam is sinds 1980 aan een opmars bezig en neemt nog altijd toe aan populariteit. Elk jaar krijgen we er in Nederland zo’n 100 Stella’s bij. Het aan Stella verwante Sterre is sinds het begin van de jaren ’90 ineens erg populair. De piek ligt in 2004 met 378 vernoemingen, maar de naam is anno nu nog altijd goed voor zo’n 150 baby’s per jaar.

Venus

Venus is de tweede planeet van de Zon en vaak ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds na de zonsondergang te zien. In Nederland wordt zo eens in de twee jaar een meisje Venus genoemd; toch een beetje weinig voor een vernoeming naar de Godin van de liefde. In Amerika was deze naam in 2016 goed voor ruim 80 vernoemingen.

Venus is de tweede planeet vanaf de zon.Venus is de tweede planeet vanaf de zon.

Tip! Heb je zo’n originele naam gekozen dat die niet op deze site staat? Vraag hem aan en we nemen hem voor je op!

Dione

Dione is een maan van Saturnus, maar ook een prachtige meisjesnaam en betekent ‘goddelijk’ of ‘nobel’. Niet veel ouders kiezen voor deze naam, slechts een paar per jaar. Dit maakt de naam echter niet minder mooi, het is een perfecte kandidaat voor dit lijstje buitenaards originele namen.

Orion

Orion is het vaak in de winter duidelijk zichtbare sterrenbeeld en betekent ‘zoon van vuur’. In de Griekse mythologie was Orion een jager die de Plejaden achtervolgde en werd later tot sterrenbeeld werd verheven. De naam Orion is in 2016 maar 4 keer gegeven in Nederland. Ter vergelijk, in Amerika werden in 2016 meer dan 1.000 jongens Orion genoemd (en ruim 30 meisjes).

Het sterrenbeeld Orion is in de winter altijd duidelijk te zien.Het sterrenbeeld Orion is in de winter altijd duidelijk te zien.

Skye

Skye (en Sky) zijn namen die sinds 2000 af en toe in Nederland worden gegeven. Deze naam is afkomstig uit het Engels en betekent ‘hemel’. Skye wordt meestal aan meisjes gegeven (40 keer in 2016) en Sky meestal aan jongens (19 keer in 2016). In Amerika is Skye in 2016 bijna 800 keer gekozen als meisjesnaam en zo’n 70 keer als jongensnaam.

Armstrong

Hou je écht van buitenaards originele namen? De naam Armstrong is geïnspireerd op Neil Armstrong, de eerste mens op de Maan. In Nederland is iemand voor het laatst in 2010 Armstrong genoemd, maar ook in Amerika zijn er maar een paar vernoemingen per jaar.

Neil Armstrong zette als eerste mens voet op de Maan in 1969.Neil Armstrong zette als eerste mens voet op de Maan in 1969.